miercuri, 16 mai 2018
Conacul Teleky Imre
Acest conac este situat în Comuna Păuliș, din Județul Satu Mare și a aparținut familiei grofului Teleky Imre. Asociaţia femeilor din Comuna Păuleşti, a amenajat o casă memorială în care s-au depozitat şi aranjat mai multe obiecte care au aparţinut acestei familii.
Conacul din Păuleşti este construit prin anii 1800, fiind mai mult o casă de vacanţă pentru familia lui Teleky Imre și avea 3 copii: Blanka, Ema şi Miksa, iar cea care s-a stabilit în acest conac a fost Ema, care a primit acest conac ca zestre de nuntă. Ema s-a căsători, cu un ziarist francez pe nume De Gerando și au avut 2 copii. Pe Antonia, care a trăit între 1844 – 1914 şi pe Attila, care a trăit între 1846 şi 1897. Ema a trăit între anii 1809 – 1893, iar fetele grofului Teleky și anume Blanka şi Ema, au fost cunoscute după activitatea lor revoluţionară din anul 1848.
Despre Blanka s-a ştiut că pe domeniul familiei Teleky, într-o pădurice de pe malul Someşului, a adăpostit un grup de revoluţionari, urmăriţi de organele de represiune ale regimului de atunci. Cineva a dezvăluit secretul, iar la data de 12 iulie 1851 Blanka a fost arestată la Păuleşti şi condamnată la 6 ani de detenţie. A stat în temniţă la Pesta şi la Kufstein timp de 5 ani, apoi a fost eliberată, iar sora ei Ema, a dus-o pe Blanka la Paris, unde a şi fost înmormântată în anul 1862. Blanka a făcut parte din diferite fundaţii umanitare şi a publicat numeroase articole în care lupta pentru egalitatea în drepturi a femeilor cu bărbaţii. În anul 1846 a înfiinţat la Budapesta prima şcoală de fete cu limba de predare maghiară. În timpul Revoluţiei a înfiinţat o grupă specială, iar după înnăbuşirea Revoluţiei, Teleky Blanka s-a întors la Păuleşti, care în după-mesele de vară îi învăţa pe copii din sat să citească şi să scrie în curtea conacului.
Ultimul proprietar al conacului Teleky Imre din Păuleşti, a fost soţia lui Felix Teleky De Gerando, care a murit în anul 1937, iar aceasta a donat castelul înainte de a muri lui Barbul Vasile cel ce era administratorul financiar al familiei Teleky. Conacul a fost după Revoluţie revendicat de urmaşi ai lui Barbul Vasile, iar după ce au obţinut conacul, aceştia au cedat contra cost acest imobil celor de la Federalcoop, care au mai deţinut clădirea cu ani in urmă.
În Păuleşti sunt membri ai familiei Teleky care au fost inmormântaţi în cimitirul satului, cum ar fi Attila, băiatul Emei Teleky de Gerando, care a murit în anul 1897 şi a fost înmormântat în cripta familiei Teleky.
Pe lângă şcolile construite în sat, familia Teleky a fost cea care a finanţat şi construcţia şcolii din Tăşnad. Teleky Imre a donat un hectar de teren parohiei reformate din Păuleşti, locul pe care se găsește azi ridicată biserica reformată.
În casa memorială din Păuleşti, printre scrisorile primite de Teleky Blanka şi sora ei Ema, sunt şi haine şi obiecte vechi, ce datează de peste 100 de ani.
După naționalizare în conac a fost o școală generală, mai târziu a devenit restaurant , iar în ultimii ani tineri din localitatei organizau discoteca în această clădire.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu