Faceți căutări pe acest blog

luni, 26 martie 2012

Castelul "empire" din Glodeni

Este unul dintre cele mai frumoase edificii în stil empire din Transilvania. Construit de nobilii cu acelaşi nume, acesta mai păstrează încă din farmecul şi frumuseţea de altă dată. În 1675, domeniul Glodeni a fost dobândit de către groful Teleki Mihály. La începutul secolului al XIX-lea, aici s-au construit în acelaşi timp două castele mai puţin cunoscute ale nobilei familii. Unul din ele, castelul din deal, care avea doar un singur etaj, a fost dărâmat de către contele Teleki József în timpul crizei de după al doilea război mondial. Întregul domeniu a fost parcelat şi împărţit sătenilor, pentru a-şi construi case. Al doilea castel, care străjuieşte şi astăzi centrul comunei, a fost construit în stil empire, înconjurat de o curte imensă şi un parc romantic, după modelul curţilor boiereşti din împrejurimile Budapestei. Mult mai mare decât clădirea din deal, acesta semăna ca formă şi aranjament cu cel din Dumbrăvioara. Castelul din Glodeni se deosebea de alte astfel de edificii prin măreţia sa: intrarea principală era marcată de coloane corintice, pivniţele erau spaţioase şi boltite, scara interioară şi locul de parcare a trăsurii erau elemente ale stilului baroc, iar saloanele erau foarte mari, decorate cu statui în miniatură. Interiorul nu era decorat somptuos, dar pe pereţi erau expuse lucrări ale unor celebri artişti din secolul XVIII. De asemenea, biblioteca familiei era o valoare inestimabilă, grofii adunând cărţile din toate colţurile lumii. Ultimul stăpân al domeniului a fost contele Teleki Károly. Grofii Teleki Numele Teleki este marcant atât pentru istoria Transilvaniei, cât şi a Ungariei. Această familie aristocrată s-a implicat activ de-a lungul secolelor atât în domeniul politico-administrativ, cât şi în cel cultural.
În anul 1685, Mihály Teleki a devenit conte al Sfântului Imperiu Roman, primind titlul de la împăratul Leopold I. Însă cel mai cunoscut membru al familiei este Sámuel Teleki, cancelar al Transilvaniei la Viena şi fondator al Bibliotecii Teleki din Târgu-Mureş. Cel mai interesant personaj a fost celebrul explorator al Africii, Sámuel Teleki, înmormântat la Dumbrăvioara într-un cavou, alături de alţi 15 membrii ai familiei sale. În Glodeni se află o altă criptă, a familiei Teleki. Cele două monumente funerare sunt obiective construite în stil măreţ, demne de rangul înalt ce-l purta familia nobiliară.
Astăzi, castelul din Glodeni este încă în proprietatea statului român. Clădirea a fost bine întreţinută, întregul domeniu aflându-se într-o stare bună. La câţiva ani după naţionalizare, în 1952, aici s-a înfiinţat Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru persoanele cu handicap. Din 1992, Centrul este condus de Maria Berekmeri. ”Când am venit eu, cu 17 ani în urmă, în curtea din faţă erau numai răsaduri de roşii. Nici nu mai semăna a curte de castel. Am încercat să redăm parcului, pe cât am putut farmecul de altădată. Centrul găzduieşte 78 de persoane cu handicap, dar din păcate condiţiile pe care le oferim nu sunt nici pe departe ideale. Unii beneficiari sunt înghesuiţi chiar şi câte 15 într-un dormitor. În mod normal, ar trebui să doarmă cel mult trei persoane în cameră şi să aibă şi baie proprie. De aceea am accesat fonduri nerambursabile şi ni s-a aprobat proiectul de finanţare pentru Restructurarea Centrului de îngrijire şi asistenţă prin crearea noului Centru de Terapie Ocupaţională Glodeni”, ne-a declarat directorul centrului, dr. Maria Berekmeri. Întradevăr, la Glodeni se poate vedea un castel care nu a fost lăsat în paragină. La exterior nu s-a schimbat mai nimic, dar aceasta doar pentru a-i păstra aspectul medieval. Interiorul a fost puţin modernizat, cu gresie şi faianţă şi chiar dacă are un uşor aer de kitch, e curat şi întreţinut. Parcul din faţa castelului este extraordinar de îngrijit.
S-au plantat arbuşti şi pomişori în încercarea de a i se reda frumuseţea lui legendară. Dacă de la naţionalizare şi până în prezent, castelul era în proprietatea statului, iar Consiliul Local investea în întreţinerea lui, acum cheltuielile sunt reduse la minim, deoarece statutul lui juridic este incert. În aceste condiţii, soarta şi acestui domeniu este incertă. În cazul în care incertitudinea va mai pluti pentru mult timp asupra lui, ruinarea îi este cât se poate de previzibilă. Acesta ar fi un viitor destul de nedrept pentru un edificiu care, deşi nu este foarte celebru, are o istorie fascinantă şi poartă blazonul renumitei dinastii transilvănene, Teleki.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu