luni, 26 martie 2012
Castelul Degenfeld-Schomburg din Cuci
In jurul edificiului se intindea un imens parc dendrologic, despre a carui frumusete s-a dus vestea pana peste hotare. Cativa din arborii seculari din acele vremuri mai pot fi admirati si astazi, chiar daca restul decorului nu prea mai seamana cu cel de alta data. Cel mai impresionant arbore este un salcam japonez despre care se spune ca a fost plantat chiar de catre baronul Schomburg Degenfeld.
Castelul era aranjat dupa un plan simetric, cu cele doua cladiri laterale vopsite in alb si spatii boltite cu oglinzi. Cele patru saloane, camerele de oaspeti si sufrageria erau amenajate cu mobila antica adusa special tocmai din Austria. Din ansamblul cladirilor gospodaresti, grajdul cailor de parada era considerat podoaba curtii. Batranii povestesc ca baronul Degenfeld era mare iubitor de cai si ca pentru el acestia erau aproape ca niste membri ai familiei. Tocmai de aceea se spune ca era mare chin sa fii ingrijitor de cai la castel. Animalele trebuiau hranite si tesalate cu mare grija pentru ca boierul era tot timpul cu ochii pe ele.
Tot pe fostul domeniu nobiliar, intre sosea si castel, se afla astazi cripta familiei Degenfeld, o constructie valoroasa cu usa si ferestre sculptate in stil gotic. Dupa nationalizare, cladirea castelului a fost folosita de Gospodaria Comunala, mai apoi a fost mutat aici sediul primariei, al bibliotecii comunale si cel al dispensarului medical. Astazi edificiul este retrocedat, dar pentru ca primaria nu are deocamdata unde sa-si mute sediul, mai este folosit pentru un timp de catre vechii lui chiriasi.
Istoric Castelul Degenfeld-Schomburg din Cuci
Prima atestare documentara a comunei dateaza din anul 1410, chiar daca scrierile monahale amintesc de existenta unei manastiri in aceste locuri inca din anul 1339. In secolele 16 – 17 Pekri Lörincz , faimosul conducator curut, avea un castel stralucitor in sat, ale carui ramasite le-a folosit familia baronului Schomburg Degenfeld pentru inaltarea noului edificiu.
Mult mai tarziu, Lajos Degenfeld a renovat intregul edificiu in stil clasic, stil care s-a pastrat pana in zilele noastre. Cladirea, desi nu impresioneaza deloc prin maretie, era considerata in vremurile ei de glorie o adevarata capodopera de frumusete si bun gust. Un turn impresionant din caramida asigura alimentarea cu apa a intregului conac. Acesta era considerat in perioada respectiva o adevarata minune inginerasca, cum in putine locuri ale Europei se putea intalni.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu