miercuri, 18 ianuarie 2017
Am să incep de a prezenta o clădire care în oarecare măsură mi-a marcat copilăria. Este vorba de conacul familie Betegh de Csik-Tusnádi.De ce am spus acest lucru?-că mi-a marcat copilăria, deoarece în sala mare a conacului (sufrageria),după naționalizare a fost grădinița.
Conacul s-a construit în stil neoclasic, fiind amplasat în spatele unei șosele vechi. Fațada principală, simplă și simetrică, este definită de un timpanon susținut de patru coloane simple, pătrate, iar pervazul acesteia este prevăzut cu crestături, acesta fiind singurul element decorativ al clădirii. Ferestrele și ușile cu șpaleți drepți, simple, fără ornament și acoperișul în două pante sunt reminiscențe ale barocului.
Pe baza informațiilor cu privire la castelele din Transilvania,din lucrarea lui Biró József se poate presupune că conacul nu a fost construit de familia Betegh (este improbabil că la această dată ar fi fost proprietari ai domeniului din Uriu), ci de familia Kozma. Străjerul Betegh Dániel s-a mutat aici doar după războaiele napoleoniene. Cel mai probabil clădirea a fost construită de Kozma Imre, subprefect și judecător, din Sânzieni, iar apoi, prin căsătorie, edificiul a intrat în posesia lui Betegh Imre.În prezent, conacul găzduiește o companie de televiziune și un bar și asociația GAL (Ținutul Haiducilor), iar partea din spate găzduiește locuințe pentru familii.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu