luni, 14 decembrie 2009
Ţara Cireşelor
La poalele unor dealuri, satul Ciresoaia, din jud.Bistrita -Nasaud este foarte renumita pentru productia si calitatea de cirese. O legenda transmisa din mosi stramosi printre localnici, de aceasta data despre fructele care au dus faima satului, spune ca, in vechime exista o tara a dealurilor pe care locuitorii ei cultivau cu multa dragoste si pricepere tot felul de pomi. Acolo traia izolata o femeie ursuza, pe nume Ciresoaia. Ea isi ducea zilele intr-un varf de deal, iar in curte avea un singur pom, inalt, cu coroana ramificata, ce avea niste poame fara seaman pe lume. Primavara, dupa ce petalele albe si gingase ale florilor se scuturau, pe ramuri apareau niste bobite mici si verzi ce atrnau perechi, apoi cresteau pana incepeau sa se parguieasca si pielita lor capata o culoare sangerie. Oamenii le spuneau "fructele Ciresoaiei", dupa numele femeii.Cand aceasta cazu la pat bolnava, o fata milostiova din sat ii ducea de mancare in fiecare zi, Ciresoia i-a impartasit secretul pomului. Sa aleaga fructele cu coditele unite perechi si sa le puna la urechile fratiorilor ei ca niste cercei, sa manance restul cireselor, dupa care sa sape o gropa in fata casei lor si in care sa puna toti samburii. Si astfel ciresul a devenit faimos, raspandindu-se in lume.Luna iunie este luna cand se coc ciresele si popular se numeste Ciresar.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu